info@verhuisbedrijfdirect.nl

ma t/m zo 9:00 – 18:00

Het gebied omvat de CBS-gemeenten Hoge Mors, Lage Mors en Transvaalbuurt. Samen met Stevenshof en Leeuwenhoek / Pesthuiswijk (inclusief Leiden Biological Science Park en LUMC Base) vormt het stadsdeel West. Het gebied wordt begrensd door de rivier de Oude Rijn in het zuiden, zuidwesten en oosten, die plaatselijk ook wel Galgewater wordt genoemd. Het gebied wordt verder omringd door de snelweg A44 in het westen en de Plesmanlaan in het noorden.

Mors betekent niets anders dan moeras, en moeras verwijst naar de onderkant van de Oude Rijn, waar veel moerasgebieden te vinden zijn. De naam komt ook terug in de naam van het stadscentrum, Morsdistrict wordt gescheiden door Morssingel, waarna Morspoort toegang geeft tot de Morsstraat en de wijk D’Oude Morsch.
Het bovenste deel van de Morse rivier aan de dammen / oevers langs de rivier werd voor het eerst bewoond. Morsweg, Hoge Morsweg en Rhijnhofweg maken allemaal deel uit van deze historische route en daarmee het oudste deel van Mors. Het oudste gebouw aan deze wegen is een strook water met de achterkant naar het water.Omdat de Oude Rijn vooral een werkende rivier is, maakt de industrie volop gebruik van de transportmogelijkheden die deze rivier biedt. In de loop van de tijd werden veel activiteiten vervangen door huisvesting. De nog schaarse industriële bedrijven in de omgeving, zoals de Akerboom Yacht Equipment Shipyard en de Wernink betonfabriek (gesloten rond 2011) herinneren aan het verleden. Landgoed Rhijnhof is een van de weinige monumentale panden aan het water. Het bijbehorende landgoed doet sinds 1910 dienst als Begraafplaats Rhijnhof.
Lage Morsweg (Lage Morsweg) is een andere weg met een lange geschiedenis in Moss. In feite is dit een oude dijk die de zuidwestelijke grens van de Pesthuispolder vormt. Het is verbonden met de Haagse Schouwweg (voorheen Haagse Straatweg) en is een belangrijke manier voor vervoer over land van Leyte naar Den Haag naar Leiden. De Slaagh Farm is nu de thuisbasis van een medisch kinderdagverblijf en is een overblijfsel uit de agrarische geschiedenis van het gebied. De boerderij is in 1940 gebouwd ter vervanging van de eeuwenoude boerderij De Slaag aan de Haagse Schouwweg (afgebroken op 9 juni 1944). Op de hoek van de Lage Morsweg en de Haagse Schouwweg staat nog een boerderij genaamd Kweeklust (gebouwd in 1911), die werd gebouwd nadat de brand in 1972 werd gesloopt. Het gebied behoorde toe aan Oegstgeest totdat Leiden in 1920 het eerste deel van Moss annexeerde, waarna de rest (inclusief Hog Moss) in 1966 werd samengevoegd.
De Lage Morsweg is een ander winkelcentrum in en nabij het winkelcentrum Diamantplein in Hoge Mors. Het winkelcentrum richt zich ook op Lage Mors. Het heeft 18 winkels  waaronder een middelgrote supermarkt met een totale oppervlakte van bijna 2500 vierkante meters. Het plein voor het winkelcentrum is in 2013 opnieuw ontworpen. Aan de Morsweg in de Transvaalbuurt zijn ook kleine winkeliers te vinden, maar de gemeenschap concentreert zich vooral in het stadscentrum. Langs de Lage Morsweg zijn ook winkels. De meest economische activiteiten zijn geconcentreerd in het industriegebied / spoor tussen Rijn en spoor, en Anforavig tussen Rijn en Dr. Lelyland (N206). Met de sluiting van de betonfabriek Wernink in 2011 zijn nu vooral handels- en servicebedrijven opgericht. Daarnaast zijn er nog incidentele activiteiten langs de Hoge Morsweg en Morsweg als relikwieën uit de industriële geschiedenis, maar na verloop van tijd zijn ze vervangen door stadsuitbreiding. Ook vind je er verhuisbedrijf Leiden.
De meeste voorzieningen in de buurt bevinden zich in en rond winkelcentrum Diamantplein. In 2002 werd een nieuw gezondheidscentrum geopend in Vondraan. In 2009 is het gezondheidscentrum van de Robijnstraat volledig gerenoveerd. Het woonzorgcentrum Robijnhof maakt deel uit van de Stichting Libertas Leiden . Op 17 november 2016 was het Robinhof Care Center “tijdelijk gesloten” tot ten minste 2021, toen de bewoners werden overgebracht naar Lien and Fleet . Voor de meeste bewoners is het moeilijk om uit de vertrouwde buurt De Mors te verhuizen. Sinds januari 2017 wonen ID-houders, studenten en mensen die lichte ondersteuning nodig hebben in de verpleegafdeling van Robijnhof totdat er een besluit is genomen over verbouwing of nieuwbouw.
Chat openen
1
Direct contact?
Verhuisbedrijf Direct
Nog sneller contact om uw verhuizing te plannen?