info@verhuisbedrijfdirect.nl

ma t/m zo 9:00 – 18:00

Zuiderpark is een stadspark gelegen in de Haagse wijk Zuiderpark. Het is een onderdeel van wijk Escamp.

Parkbouw
Het park is in het interbellum aangelegd als stageproject. Het ontwerp dateert uit 1908, toen architect H.P. Berlage het plan voor de uitbreiding van Den Haag opstelde. De bouw begon in 1923, de officiële opening was in 1936. Pieter Westbroek, directeur van de Gemeentelijke Plantendienst, en achtertuinarchitect D.F. Tersteeg brachten veel wijzigingen aan in het ontwerp. De kern van het park bestaat uit een grote vijver en speeltuinen. Er omheen liggen andere, bijna onafhankelijke parken met educatieve en sportieve voorzieningen.

Eendenkooi
Op verzoek van de General Society for Nature Conservation for The Hague e.o. bleef de eendenkooi in het ontwerp van Berlage. Al in of misschien zelfs voor 1639 was hier een eendenkooi. Deze is niet toegankelijk voor het publiek.

Ot en Sien
Aan de noordkant van het park staat het monument van Ot en Sien, omgeven door verschillende bankjes. Het monument is uw allereerste literaire monument in Nederland en is op 29 september 1930 onthuld, ruim voor de officiële opening van dit park. De beelden zijn gemaakt door Frits van Hall.

zwembad
Het gemeentelijk zwembad werd op 30 mei 1930 ingehuldigd.

Arena
Tot medio 2007 bood het park onderdak aan het Zuiderpark Stadion, de thuisbasis van voetbalclub fc/ADO Den Haag, nu gehuisvest in een nieuw stadion in het Forepark (Cars Jeans Stadion). Op het terrein van dit stadion staat sinds 2017 het Sportcampus Zuiderpark, een sportcomplex voor zaalsporten. Elk jaar vindt in het Zuiderpark het grootste gratis popfestival van Nederland plaats, Parkpop. Het Zuiderpark heeft verschillende ingangen, aan de Vreeswijkstraat, Loevesteinlaan en Melis Stokelaan; de hoofdingang bevindt zich op het Veluweplein.

Beeldenroute
1rightarrow blue.svg Bekijk Beeldenroute Zuiderpark Den Haag voor het primaire artikel over dit onderwerp.
Olifantenvijver
Tussen de vijvers in het Zuiderpark bevindt zich in de volksmond de Olifantsvijver. In 1937 zag circus Sarrasani Scheveningen. Daarna, op 24 augustus, werden op het toenmalige spoorwegstation in de Zwolsestraat schepsels en materialen geladen. De oudste olifant, de 108-jarige Jenny, werd ziek en viel om. Ze was naar de Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht om weer op krachten te komen, maar stierf diezelfde dag nog. Het karkas werd voor 45 gulden gekocht door het onderwijsmuseum, dat geïnteresseerd was in haar skelet. Het was schoongemaakt en vervolgens in een vijver in het Zuiderpark gelegd, zodat de algen de botten konden schoonmaken. Zo kreeg de vijver een eigen naam. Het skelet werd in het zand begraven in de gedenktuin, zodat de algen konden vergaan. Daarna werd het skelet opgehangen. Op 26 augustus 1938 werd het skelet van Jenny’s in het Museum van Instructie geplaatst.

Smalspoor
Ten zuiden van het stadion is in het Stoomgroep West Zuiderpark een smalspoor in gebruik.

Chat openen
1
Direct contact?
Verhuisbedrijf Direct
Nog sneller contact om uw verhuizing te plannen?