info@verhuisbedrijfdirect.nl

ma t/m zo 9:00 – 18:00

Rustenburg en Oostbroek is een wijk in de Haagse wijk Escamp.

De wijk Rustenburg en Oostbroek maakte deel uit van de voormalige Oost-Escamppolder, die op zijn beurt weer deel uitmaakte van de naderhand opgeheven gemeente Loosduinen. De belangrijkste gebouwen in die tijd bestonden uit dit landgoed Rustenburg en de boerderij Oostbroek, vandaar de naam van deze wijk. In een grensverschuiving met Loosduinen in 1902 werd het gebied door de gemeente Den Haag geannexeerd. De indeling van de wijk is beïnvloed door de architect en stedenbouwkundige Berlage.

De woningvoorraad bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen en portiekwoningen, voornamelijk koopwoningen (80%). Ze worden ook verhuurd, maar dan van particuliere eigenaren. De wijk werd samengesteld voor de beter gesitueerde arbeidersklasse; nu is Rustenburg/Oostbroek een multiculturele wijk. Stedenbouwkundig gezien verschillen Rustenburg en Oostbroek van elkaar, Rustenburg is iets gevarieerder dan Oostbroek.

Rustenburg kan worden opgedeeld in twee wijken (zuid en noord), elk met een eigen karakter. Het noordelijk deel van Rustenburg bestaat uit drie verdiepingen tellende portiekappartementen, verschillend vormgegeven binnenplaatsen, omgeven door gebouwen van enkele verdiepingen, een sportveld omgeven door scholen en een badhuis. Het zuidelijke deel heeft een meer formele en monumentale structuur met portieken van enkele verdiepingen en eengezinswoningen.

Oostbroek is normaal gesproken ook onderverdeeld in Oostbroek-Noord en Oostbroek-Zuid. Maar Oostbroek is stedenbouwkundig en architectonisch meer uniform in vergelijking met Rustenburg. Vanuit de binnengebieden van Oostbroek zijn op een Berlagiaanse manier accenten aangebracht in de vorm van pleinen, verbredingen en centrale bloemperken. Vrijwel alle gebouwen in Oostbroek bestaan uit drie verdiepingen tellende portiekwoningen.

In 2000 is een wijkprogramma opgesteld; er wordt niet gesloopt in de wijk. Ook de gemeente en de bewoners richten zich op het opknappen van de wijk door onder meer de openbare ruimte aan te pakken, de parkeerproblematiek op te lossen en het onderhoud van de woningen te verbeteren. De openbare ruimte en de parkeerplaatsen zijn in handen van de gemeente, maar de woningen in het gebied zijn het meest privé, dus de bewoners zullen zelf voor het onderhoud van de woning moeten zorgen en dat zal niet altijd lukken. Ongeacht de wens van de bewoners om niet te slopen, worden hier en daar bejaarde huurwoningen gehamerd en vervangen door duurdere huur- en koopwoningen. Zo sloopte woningcorporatie Vestia in 2006 samen met de sloop van alle 106 woningen aan de Vlasakkersstraat en ook de Kortenhoefsestraat in Rustenburg, 41 huurwoningen kwamen terug. De overige woningen waren bestemd voor de verkoop. De woningen zijn gebouwd op de manier van deze wijk.

De centrale winkelstraten zouden zowel de Dierenselaan als de Apeldoornselaan zijn. Door de Dierenselaan loopt tram 6 en deels ook RR 4. Aan de rand van de wijk, aan de Loosduinsekade, neemt de geestelijke beweging van Johan Maasbach een prominente plaats in. De kerk van Maasbach is geplaatst in het Capitoolgebouw, een voormalig theater, dat net als het andere gemeenschapshuis is gebouwd in een opvallende jaren dertig architectuur.

Chat openen
1
Direct contact?
Verhuisbedrijf Direct
Nog sneller contact om uw verhuizing te plannen?